Contestaţiile la bacalaureat vin cu surprize neplăcute

Cei peste 420 de candidaţi sălăjeni care au depus contestaţii pentru reevaluarea lucrărilor la examenul de bacalaureat vor afla, astăzi, rezultatele finale din această sesiune. În fapt, aceştia vor şti dacă au promovat examenul, dacă media le-a fost majorată sau, în cazuri nefericite, dacă le-a fost scăzută media în urma contestării primelor rezultate. Iar veştile nu sunt tocmai bune pentru o parte dintre nemulţumiţi.
Potrivit inspectorului şcolar general adjunct al Inspectoratului Şcolar Judeţean Sălaj, Maria Pop, cele mai multe dintre contestaţiile depuse de candidaţii sălăjeni la examenul de bacalaureat nu au fost admise. „În urma reevaluării lucrărilor pentru care s-au depus contestaţii, majoritatea notelor nu au fost modificate. Pe de altă parte, dintre notele care au suferit modificări, în cele mai multe situaţii, nota obţinută la prima corectare a fost micşorată”, ne-a declarat inspectorul şcolar.
Spre exemplu, dintre cele 168 de contestaţii depuse la matematică, 147 nu au fost admise, adică nu au fost modificate notele. Dintre cele admise, pentru 18 lucrări nota a fost micşorată, iar în alte trei cazuri, nota a fost majorată, doi dintre candidaţi promovând astfel bacalaureatul.
De asemenea, din cele 125 de contestaţii înregistrate la Limba şi literatura română, 95 nu au fost întemeiate. Doar 11 candidaţi au primit note mai mari în urma contestaţiilor, în timp ce 23 au fost notaţi mai slab decât la prima corectare. Mai grav este că recorectarea lucrărilor pentru trei dintre candidaţi a însemnat o notă sub 5, cât au avut iniţial, fiind declaraţi respinşi în această sesiune a examenului de bacalaureat.
Potrivit sursei citate anterior, au fost şi cazuri în care nota de la contestaţii a fost mai mică sau mai mare cu 1,5 puncte decât nota iniţială. „Pentru aceste situaţii va fi constituită o a treia comisie, urmând ca profesorii care nu au corectat conform baremelor să fie traşi la răspundere”, a declarat Maria Pop.
La nivelul judeţului au fost înregistrate, luni, 421 de contestaţii, cele mai multe fiind pentru reevaluarea lucrărilor susţinute la proba obligatorie a profilului, respectiv matematică şi istorie. Astfel, la matematică s-au înregistrat 168 de contestaţii, iar 21 la disciplina istorie. La proba de Limba şi literatura română, candidaţii au depus 125 de contestaţii şi 11 la Limba şi literatura maternă, respectiv maghiară. De altfel, 18 contestaţii au fost depuse la disciplina anatomie şi fiziologie umană, genetică şi ecologie umană, 32 au fost pentru biologie vegetală şi animală, patru contestaţii au fost înregistrate la disciplina chimie anorganică, 15 la fizică, 26 la informatică MI (Pascal) şi una la informatică SN.
Dintre cei 2.558 de absolvenţi de liceu înscrişi la bacalaureat, 2.386 au fost examinaţi, 167 au fost absenţi iar cinci au fost eliminaţi. Promovabilitatea la sesiunea de bacalaureat, înainte de contestaţii, a fost de 42,51 la sută. Mai precis, din candidaţii prezenţi la probele de examen, doar 1.018 au obţinut medii peste 6 la bacalaureat.
Mai puţin de 20 la sută dintre candidaţi au avut medii peste 8. Şi anume, doar aproximativ 180 de candidaţi sălăjeni, din cei aproape 2.400 examinaţi, au obţinut medii peste 9 la examenul de bacalaureat din această sesiune, rezutatele fiind înainte de contestaţii. De asemenea, 279 de absolvenţi au promovat bacalaureatul cu medii cuprinse între 8 şi 8,99.
Cu medii între 7 şi 7,99 au promovat 307 absolvenţi de liceu, în timp ce 244 au rezolvat probele de examen obţinând medii între 6 şi 6,99.

Mihaela Oprea

Leave a Comment